Tai Chi

In het Chinees staat ‘Tai Chi’ voor een eeuwenoude levensfilosofie die de basis vormt voor de ‘Ultieme Krijgskunst’: Tai Chi Chuan. Tai Chi valt onder de Martial Arts. Tai Chi is:

  • Fysieke ontwikkeling.
  • Geestelijke ontwikkeling of aandachtstraining. Tai Chi wordt ook wel ‘bewegende meditatie’ genoemd
  • Krijgskunst, maar dan een interne, zachte variant in tegenstelling tot bijvoorbeeld Kung Fu of Karate, die ‘extern’ en ‘hard’ worden genoemd.

Bij de Tai Chi vorm de ik beoefen draaien we met aandacht ‘de vorm’, een serie van 60 bewegingen. Lichaamsbewustzijn, meebewegen, energiestromen, balans en alerte ontspanning staan voorop. Aandacht en energie (daar waar je aandacht is, gaat ook je energie heen) nemen de plaats in van spierkracht. De bewegingen zijn vloeiend, soepel en langzaam.

Van Tai Chi wordt gezegd dat je door de beoefening ervan de vredige geest krijgt van een wijze, de kracht van een houthakker en de soepelheid van een baby; dat het de eenheid van geest en lichaam bevordert, de gezondheid en een lang leven.

Ik beoefen de Yangvorm van Cheng Man Ching (1902-1975), zoals voortgezet door William C.C. Chen. In mijn lessen ligt de nadruk op aandachtstraining en bewustwording. De vorm is in eerste instantie een hulpmiddel en een houvast. Uiteindelijk gaat het niet om de vorm maar om lichaamsbewustwording en daardoor het samenvallen van lichaam en geest. Het gaat in mijn lessen om het gewaar worden van jouw lichaam en jouw geest. Wanneer deze samen vallen zul je een innerlijke rust ervaren. Door oefening zal je gaan ervaren dat je ook in je dagelijks leven deze innerlijke rust steeds weer gewaar kunt worden en voor deze staat van zijn kunt kiezen.

Je kunt op dit moment bij mij alleen terecht voor privélessen. De kosten hiervoor bedragen 40 euro per uur.

Daarnaast is het mogelijk een Tai Chi-consult aan te vragen. Hierbij maak ik een combinatie van Tai Chi & VITT therapie. We bekijken wat je vraag is of waar je tegenaan loopt en vanuit die insteek geef ik je handreikingen voor bewegingen die ondersteunend en/of transformerend werken. De kosten per Tai Chi-consult bedragen 70 euro.

Locatie consult: De Proeflokalen, lokaal 15A, Vispoortplein 16 te Zutphen
Tijd en data: Het is mogelijk om een privéles aan te vragen.
Kosten: 40 euro per les
Opgave: info@levenvanuitverbinding.com